Menü

Kutatóknak

A muzeális könyveink és kézirataink engedéllyel kutathatók. A kutatáshoz érvényes olvasójegy és a kutatási nyilatkozat kitöltése szükséges. A védett állományban történő kutatás előtt ajánlott az adott gyűjtemény kezelőjével történő egyeztetés (kéziratok: Dr. Kovács Teofil ; régi nyomtatott könyvek: Dr. Oláh Róbert ). Felvétel készítése a védett állományrészekből külön engedéllyel lehetséges, amiről a gyűjtemény kezelőjével kell egyeztetni.

Kutatási szabályok

A kutatás során használt dokumentumok előkészítése kérhető a különgyűjtemény kezelőjével való egyeztetés során, vagy a helyszínen raktári kérőlap kitöltésével. A védett anyag átadását és visszavételét az olvasószolgálat munkatársa végzi.

A kutatást csak az Olvasóteremben kijelölt helyen lehet végezni. A dokumentumok védelme érdekében jegyzetelés csak ceruzával vagy saját laptoppal lehetséges. Amennyiben a nyitvatartási idő alatt a kutatás félbeszakad, a használt dokumentumokat az olvasószolgálat munkatársainak át kell adni, nem hagyhatók az asztalon. Az Olvasóterem zárása előtt 30 perccel vissza kell adni a dokumentumokat.

A kutatáshoz használt dokumentumot 2 hétig tesszük félre. Több napos zárvatartás esetén (húsvét, pünkösd, karácsony) az utolsó munkanapon a dokumentum visszakerül az adott gyűjteménybe, további használat esetén új kérőlap kitöltésével igényelhető újra.

Ha szükséges, az olvasószolgálat munkatársai pamutkesztyűt tudnak adni.

Védett állományrészből digitalizálás kérhető, a részletekről a Digitalizálás menüpont alatt tud tájékozódni.