Skip navigation

Keresési technikák

Milyen típusú keresések vannak?

  • előzetes, tájékozódó keresés
  • tematikus keresés
  • célzott keresés

A keresés típusának meghatározása után el kell döntenünk, hogy milyen fajta keresés a legoptimálisabb számunkra. 

Az előzetes vagy tájékozódó keresés során például böngészés segítségével megnézzük, hogy az általunk keresett szerzőknek milyen művei találhatóak meg a könyvtárban.

A tematikus keresést beadandó dolgozatok vagy a szakdolgozat megírásánál érdemes alkalmazni. Ilyenkor egy adott téma szakirodalmára vagyunk kíváncsiak és a megadott tárgyszavak, szerzők szerint keresünk. Ez haladóbb szintű keresési mód.

A célzott keresés a leggyakrabban használt keresési típus. Ilyenkor egy konkrét művet keresünk, amelynek tudjuk a szerzőjét vagy a címét, vagy mindkét adatot. Ilyen típusú keresést végzünk akkor is, amikor egy könyv konkrét kiadását vagy csak egy adott fordító munkáját keressük.

A keresés

A keresés során a könyvtár állományát képző művek rekordjainak adatai között kereshetünk. Az adatok formai, tartalmi és példányhoz kapcsolódó adatokat is magukba foglalnak.

A keresés lehet:

  • böngészés
  • egyszerű keresés
  • összetett keresés

Tippek, trükkök

A közös katalógus könnyebb használata érdekében érdemes kiválasztani a Könyvtárak közül a Tiszántúli Református Egyházkerület Nagykönyvtára lehetőséget. Ekkor csak azok a találatok jelennek meg, amelyek megvannak az állományban. 

Lehetőség van nem konkrét mű keresésére is, ebben az esetben célszerű a keresőkifejezést csonkolni. Érdemes csonkolni, ha nem ismerjük pontosan a szó helyes alakját, ha összetett szavakra keresünk vagy ha ragozott alakra is keresni szeretnénk. A csonkolás állhat a szó elején, végén vagy közepén. Jele az adatbázisunkban: %.  Például reformá%  így a keresési feltétel a reformáció, református, reformátor stb. végződésű kifejezésekre együttesen keres. A keresést mindig ékezethelyesen kell megadni, a kis- és nagybetűket nem különbözteti meg a rendszer.

A csonkolás meneteA keresést indíthatjuk a Keres szóra való kattintással vagy az Enter billentyű segítségével.

Ha új keresést akarunk indítani a keresőszavak kitörlésével vagy a Töröl gombra való kattintással tehetjük. A Töröl gomb használat esetén ne felejtsük el az új keresés indítása előtt a könyvtárat újból kiválasztani.

Érdemes bejelentkezni az olvasójegy számával, így az egy munkamenet alatt történő kereséseket módosítani is tudjuk, mert a katalógus elmenti őket.