Skip navigation

Összetett keresés

A keresés során érdemes az összetett keresési felületet alkalmazni, így pontosíthatjuk a keresésünket. Minden keresés elindítása előtt érdemes kiválasztani a Könyvtár legördülő menüpontból a Tiszántúli Református Egyházkerület Nagykönyvtárát, így keresés során csak az ebben a könyvtárban elérhető dokumentumokat fogjuk megtalálni.

A szerző, a cím és a tárgyszó alapú keresést ajánlja fel a felület alapértelmezettként.

Az összetett keresés folyamata
Szűkítési lehetőségek a könyvtár kiválasztásán kívül: az évszám vagy évszámok tartományának megadása, a dokumentumtípus és a nyelv kiválasztása. 

Példák összetett keresésre

Ha a szerző nevének helyesírásában bizonytalanok vagyunk a rendszer által felajánlottak közül is ki tudjuk választani a nekünk megfelelőt. A keresés elindítása előtt érdemes felül a könyvtárat is kiválasztani.

 

Ha tudjuk, milyen művet keresünk, akkor beírhatjuk a szerző nevét és a címet is. A rendszer a címnél is megjeleníti a lehetséges címvariánsokat. 

Folyóiratok esetében már a keresés elkezdése előtt érdemes a Típusnál kiválasztani azt, hogy Folyóirat.

CCL keresés

A CCL (parancsnyelvi keresés) gyakorlott felhasználók számára ajánlott.

Itt a Find paranccsal és a BOOLE-algebra szerinti operátorokkal történik a keresés.

A pontos használat érdekében ismerni kell az indexneveket, amely mezőkre keresni szeretnénk.

Ilyen indexnevek például  az AUTH (szerző, közreműködő), a  TITL (cím, cím szavai), a PUBL (kiadó), a PLAC (kiadási hely) a DATE (kiadási év) SUBJ (tárgyszó), a ISBN (Könyvek Nemzetközi Szabványos Azonosítója) és az ISSN (Sorozatok Nemzetközi Szabványos Azonosítója).